dinsdag 14 juli 2015

Ontwerpprincipes Textielplein

Voortborduren op bestaande kwaliteiten! 
Door: Dorith van Gestel

In de zomer van 2015 werkt de bewonersgroep Textielplein Tilburg in overleg met Gemeente Tilburg aan een integraal plan voor het Textielplein. De eerste bijeenkomst was 22 juni. Toen hebben we afspraken gemaakt over een raamwerk om toekomstige initiatieven aan te toetsen. Dit raamwerk is gebaseerd op de bestaande kwaliteiten van het Textielplein:
- rechte lijnen
- dichte randen
- open middengebied
- lange zichtlijn
- subruimtes
- variatie in bomen
Rechte lijnen
Het Textielplein heeft rechte randen en rechte paden. Niet alle lijnen staan haaks op elkaar. Er zijn veel schuine lijnen. Slingerende paden en randen passen hier niet.

Dichte randen
De randen van het Textielplein zijn grotendeels voorzien van hagen en/of plantvakken. Zo ontstaat er een beschut middengebied. Kansen om de randen te versterken gaan we in de toekomst benutten.

Open middengebied
Het middengebied bestaat uit open grasvelden. 

Lange zichtlijn
Dwars over de grasvelden loopt een lange zichtlijn. Je kijk onder de bomen door van het noorden naar het zuiden en terug. Het is bijzonder dat je zo ver in het groen kunt kijken in deze kleinschalige en stenige wijk. Deze zichtlijn mag in de toekomst niet geblokkeerd worden door hekken, hagen of andere opgaande elementen.

Subruimtes
Het middengebied is niet één groot grasveld. Bomen verdelen het middengebied in plekken met een menselijke maat, kleiner dan 50 x 50 m.

Variatie in bomen

Het Textielplein kent 10 verschillende soorten bomen die ook nog eens variëren in maat. Deze bomen staan wel bijna altijd in rijtjes en begeleiden de paden. Nieuwe bomen staan ook in rijen en dragen bij aan de variatie.

Zijn we nog iets belangrijks vergeten? Laat het ons weten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten